vrijdag 25 juli 2008

Navelvissen

De titel beloofd heel wat en je gedachten gaan met je aan de haal. Wellicht denk je aan een enorm gebuikte Amerikaan die heerlijk op het strand ligt en zich door zijn zoontje met zeewater laat overgieten. De enorme put die de Fatboy met zijn geboorte heeft ontvangen staat al gauw vol en er zwemt van alles in….. Nee!
Wellicht denk je aan het lopend visbuffet op de nudistencamping aan de Franse Atlantische kust. Hier zakt het complete tafelblad door zijn schragen en jij bent net diegene die een heerlijke Garnalencocktail aan het fabriceren is. De tonijn, gerookte zalm, reeds opengemaakte oesters en de gehele mikmak ligt verspreid over de grond en jij ligt daar nog onder….. Nee!

Het is donderdagavond 15 augustus 2002. Met alleen het bovenste deel van mijn vaste hengel en een paar witte bammetjes loop ik het water in. Ik beschik nog niet over een waadpak dus wordt het een zwembroek. Het is een zwoele zomeravond en de riviervaart is rustig. Rechts achter mij, staan twee karperhengels van Wesley. Je weet tenslotte maar nooit. Met slechts anderhalve meter lijn en een meter hengeltop sta ik tot aan mijn navel in het water. We voeren wat broodvlokken en de na een minuut of vijf voel ik de eerste activiteit al. Niet aan mijn hengel, maar langs en tussen mijn benen door.

We zijn aan het vissen op Windes, best spectaculair met deze uitrusting. Het duurt niet lang meer of we beginnen wat visjes te vangen. Niet schokkend groot, maar toch leuk op nog geen meter afstand. Uiteindelijk is het raak, een mooie Winde van ruim 40 cm hangt aan de hengeltop. En dan is het oppassen dat je de klappen goed opvangt. Een heerlijk avondje rommelen met een tikhengeltje. Met uiteindelijk wat Windes, Blank- en Ruisvoorns en een Brasem als resultaat. Navelvissen… iets anders dan gebuikte Amerikanen en nudistencampings.


Leo

woensdag 23 juli 2008

Terugblik



Terugbladerend in de visalbums met verzamelde herinneringen in de vorm van foto's besluit ik pagina 1 open te slaan. Augustus 1997 staat er bij de foto. Een avondje palingen bij de Zwijndrechtse Brug, vanaf Dordt gezien dan. Donders... dit jaar alweer 11 jaar geleden.
Ik had al jaren geen hengel meer aangeraakt en besloot een keertje mee te gaan met Dirk, mijn broer. Die inmiddels al weer de 'draad' had opgepakt. Trots sta ik op de foto met de twee gevangen, kronkelende palinkjes. Overigens niet wetend dat ik ze ooit ook nog polsdik zal gaan vangen.

In de loop der tijd besluit ik een vispagina te starten. Trouw houd ik bij welke vissen er worden gevangen. Soms meerdere malen per week moet ik de site updaten. Veel tijd om het hele verhaal erbij te schrijven was er niet...ik zat immers de avond erna weer aan de waterkant. Tot dit moment. Mijn zoontje Joep kruipt met z'n 9 maanden druk door de woonkamer en ik maak minder tijd vrij om aan de waterkant door te brengen. Wat ik overigens ook prima vind. Die tijd komt wel weer...

11 jaar visvangsten waren in foto's gebundeld op de vispagina... tot vorige maand. Ik had een aantal waarschuwingen gemist en de site was volledig verdwenen. Ach... een mooi moment voor iets anders. Iets nieuws. Vandaar dit. Mezelf kennende gaat het wel wat worden. Het was nog een kleine wens/voornemen om eens wat dingen op 'papier' te zetten. Geheel willekeurig en zeker niet chronologisch. Bij dezen.

Op de foto mijn 'eerste' vangst sinds de jaren toen ik ze nog vanuit de achtertuin ving.