donderdag 16 september 2010

Lac de Grosley 2010

Na enkele maanden voorpret was het zaterdag morgen 3.30 uur zover: op naar Frankrijk, Lac de Grosley.Bij aankomst geen hoopgevende berichten: de vorige vissers hadden erg veel moeite moeten doen er eenvis uit te sleuren vanwege de verandering van het weer en het draaien van de wind. Toch vol goede hoop alles snel opgebouwd en de eerste voerstekken aangemaakt. Zeven uur in de avond besloten we de lijnen uit te gaan varen en met de voerboot te droppen op de voerstekken tegen het eiland, zo'n 110 meter uit de kant.Na een uur giert de adrenaline door mijn keel na aan te hebben geslagen op een fluiter uit mijn pieper... Na de aanslag komt er een gevaarte volledig uit het water op de plek waar de hengel inligt: ja hoor, een steur!!!! Na een bloedstollende dril van een half uur, heeft Maurits de steur met de hand op de onthaakmat weten te krijgen want scheppen is verboden. Eenmaal op de kant begrijpen we waarom een net niet heel bevordelijk is voor een steur van zo'n formaat. Ondanks de 1.40 meter breedte van de onthaakmat, steekt hij toch nog uit met zijn totaal lengte van 1.50 meter!!!!!












Helaas hebben we problemen met onze weger en blijft het exacte gewicht een raadsel. De eigenaar van het meer meent de vis te herkennen van de foto en geeft aan dat deze vis, met dit formaat minimaal 15 kg moet wegen. Aangezien deze kerel 9 maanden per jaar zich bezig houdt met karper en steur, neem ik dit van hem aan en gaat de steur in de boeken met een gewicht van 15.00 kg. Na het oproken van onze waterpijp met bananentabak besluiten we naar bed te gaan. Na een uur is het echter al weer prijs... Maurits slaat aan, helaas mis ;-(Weer in de slaapzak. Weer een uur verder een bloed harde run op de rechterhengel van Maurits.. Hij slaat aan.... Hangen!!! Maurits voert de druk wat op om te voorkomen dat de vis zich vastzwemt in de takken aan de kant van het eiland. De druk kan de vis echter niet tegenhouden en de vis neemt als nog een run van zo'n 2 minuten!!!! Helaas voor Maurits besluit de vis achter het eiland te verdwijnen waardoor het een verloren zaak is.... Echt balen want een vis die tegen zoveel druk zo'n lange en harde run neemt, moet echt een flinke jongen zijn!!!! Balend liggen we in bed om na twee uur weer gewekt te worden door een fluiter.. Ditmaal is Rutger aan de beurt en hij weet de eerste mooie spiegel te drillen van dit weekend. De weger (inmiddels weten we hoe we goed kunnen wegen ondanks ontbrekende onderdelen) geeft 23 pond aan. Snel een foto en terugzetten!!




Helaas weten we de dagen erna niets meer te vangen. We verspelen er nog één en slaan nog een keer mis...Toch mag het de pret niet drukken en hebben we een super weekend gehad. Volgend jaar komen we terug voor revanche en hopen dan op een van de vele 30 of zelfs 40 ponders die dit water rijk is. De steur van 1,80 meter is natuurlijk ook van harte welkom... Als je van een betaalwatertje houdt, is dit meer zeker aan te bevelen!!! Super mooie en ruime stekken, mooi sanitair en een behulpzame eigenaar.
Jaco