zaterdag 24 oktober 2009

Visfoto's

Tja, zo heerlijk struinend langs alle vispagina’s die we rijkelijk kunnen bezoeken, kom je wel eens wat aardigs tegen. Wie wel eens op metersnoeken.nl komt heeft de enorme jongen van Dick van Hattem ongetwijfeld niet over het hoofd gezien. Met een speciale link wordt deze vangst als ‘monsterlijk monster’ aangekondigd… en terecht! Een verschrikkelijk beest waarbij een Labrador nog als levend aas gebruikt kan worden. Fotogenieke plaatjes maken het helemaal af en daar ontbreekt het bij mooie snoeken nog wel eens aan.

‘De Belgische foto’
Karpervissers leren het zich redelijk snel aan, even een mooie foto… Dan heb ik het natuurlijk niet over die ‘Belgische foto’… een 25-ponder die eruit ziet als een 45-Ponder, waarbij de vingers van de vanger als 450 Grams Rookworsten onder de vis vandaan steken.

‘De voorbijgangersfoto’
Het tegenovergestelde tref je daarentegen ook regelmatig aan… en dat is misschien nog wel meer storend. Een schitterende ‘natuurfoto’ van de omgeving waarbij jij ergens in het midden staat met een snoek van 112 cm. Alsof we als vissers te bescheiden zijn om een paar instructies aan de fotograaf te geven. Mocht de hint; dat het om de vis gaat, niet hebben gewerkt, dan kan je tegenwoordig je digitale foto’s altijd enigszins bijsnijden. Picasa3 is daarbij een handig gratis programma.

‘De-ik-ben-nog-moe-van-de-strijd-foto’
Natuurlijk hebben we ook nog die foto met die dikke snoek rustend op je knieën, alsof je de kracht niet meer hebt om deze schitterende vis op te tillen. Erg jammer, zeker wanneer die eerder genoemde voorbijganger er een foto van maakt en er lekker bij blijft staan. Je mooie 90-er ziet er uit als een snoek van 73 cm. Voorbeelden genoeg, zoek maar eens op Metersnoek bij Google-afbeeldingen.

Natuurlijk mag je best laten zien wat je gevangen hebt en daar hoort soms wat knipwerk bij. Uiteraard heb ik ook foto’s in mijn archief die aan bovengenoemde omschrijvingen voldoen en die zeker geen schoonheidsprijs verdienen. Toch experimenteer je met het maken van visfoto’s, het zien en beoordelen van foto’s van anderen hoort daar ook bij. Het blijft heel persoonlijk, maar zo kom je er wel achter hoe je je vangsten op de gevoelige plaat wil hebben. Denk er eens van tevoren over na… achteraf baal je er wellicht van.

Geen opmerkingen: